3D Periodisk System

3D Periodisk System


Det periodiske system har altid virket rodet og usammenhængende. Vel er det skruktureret i grupper og rækker, men hele tiden møder man hakker og variationer, det er utrolig svært at indpasse i en flad, 2-dimensionel model.


Man ser det for alvor, når man prøver at få Lanthaniderne og Actiniderne passet ind i et fladt, tabel-lignende system, der kan trykkes i en bog.


Bøj normerne - fold systemet - nyd bølgerne!


Det har altid generet mig. Og jeg er ikke den eneste. Der er utallige eksempler på andre måder at præsentere det periodiske system på.


Jeg har derfor lavet mit eget system, der kan klippes ud og foldes og limes. Det giver en bedre oplevelse af kontinuiteten i systemet. Det er ikke perfekt og der vil helt sikkert komme mange rettelser, i årene der kommer. Jeg har eksempelvis udeladt Hydrogen (Brint), da jeg simpelthen ikke kan få det passet ind.


Hydrogen er ikke et grundstof


Jeg tillader mig at opfatte Hydrogen som den primordiale byggesten, spartelmassen, der limer alt andet sammen og fylder ud, hvor der er revner og sprækker i det kosmiske system. Men jeg kan ikke finde en plads i systemet til denne sprælske, lille baby. Så mit system indledes med Helium!

Når du har hentet og printet de seks siders klippe-klistreark med påtrykt vejledning, kan du lave noget, der minder umiskendelig meget om disse fotos.


Jeg vil anbefale at det printes på kraftigt papir, fx 100-120 gr/m2. Det giver det bedste resultat.

Jørgen Skyt - 41 24 50 14 - jskyt@mail.dk